Pohod Navihancev na Mirno goro

Uredil: Polak Vera, 10 fotografij
Datum: 24.04.2024

                                Mirna gora
Danes smo se za spremembo odpeljali proti vzhodnemu delu Bele krajine. Kmalu so se pojavile prve kaplje dežja, ki nas je vztrajno spremljal.
Iz majhne vasi Vrčica, kjer  smo pustili avtomobile, smo se podali proti stari kočevarski vasi Planina. Kar nekaj časa smo hodili po lepo urejeni gozdni cesti in potem po poti navkreber. Pot je bila lepo varovana z držali in na določenih mestih so ji sigurnost dajale stopnice. Postavljene so pa tudi table z napisi dreves in tako deluje, kot učna pot. Bolj ko smo se vzpenjali, bolj je snežilo in razgleda nismo bili deležni.
Staro ljudsko izročilo, pa nam razkrije, kako je gora dobila ime. V votlini na gori je nekoč živel hudobni zmaj. Ko je v dolini začelo zoreti  žito in grozdje, je začel bruhati temne oblake, iz katerih je padala debela toča.  Legenda pravi, da se je to dogajalo sedem let zapored in Bela krajina je doživela hudo lakoto. Ljudje so se zatekli k sv. Frančišku Ksaveriju,  zavetniku pred vremenskimi ujmami. Nad zmajevo votlino so postavili cerkev posvečeno sv. Frančišku in oblaki s točo se niso več pojavili. Tako je na gori zavladal mir in od takrat nosi ime - Mirna gora.
Po povratku v dolino pa smo obiskali še en kmečki turizem, kjer nam je gospodinja postregla s pečenimi ribami in solato in kot pravijo, mora riba plavat tudi tretjič, z ….

24.4.2024                                                                                                        Nada Opravž
 

1 6
© Nada Opravž
2 6
© Nada Opravž
3 5
© Nada Opravž
4 6
© Nada Opravž
5 6
© Nada Opravž
6 6
© Nada Opravž
7 6
© Nada Opravž
8 7
© Nada Opravž
9 6
© Nada Opravž
10 6
© Nada Opravž