Pohod Navihancev iz Hrastovelj....

Uredil: Polak Vera, 8 fotografij
Datum: 19.05.2021

                        Hrastovlje

 

 

  Naš današnji plan je bila Golica, a slabo vreme nas je preusmerilo na primorski konec. Tudi tu je bilo vreme podobno, ampak smo se kljub vsemu odločili, da gremo na pot.

Hrastovlje, začetek poti in pogumno čez cesto na makadam in po markirani poti  v breg.Ta se je nekaj časa zložno dvigala, nato pa se je začela kar strmo vzpenjala po pobočju. Glede na zibajoče in mokro kamenje pod nogami, ki je bilo na določenih mestih pomešano z blatom, ki so ga naredili majhni potočki, previdnost ni bila odveč. Prišli smo na vrh Lačne -  451m, kjer je tudi razgledni stolp, vendar med nami ni bilo kandidata, ki se bi povzpel nanj. Nadalnjo  pot proti gručastemu naselju Kubed, so nam polepšale  divje orhideje, potonke in šparglji. V samem naselju pa se je bahal visok obrambni stolp, ki je sedaj spremenjen v zvonik, čeprav  je odmaknjen od cerkve sv. Florjana.

Namenili smo se v drugo vasico - sveti Anton, a smo prišli na glavno cesto in ker je bil gost promet in dež, smo se raje obrnili in kmalu zavili na planinsko pot, ki nas je pripeljala v drugi del zaselka Kubed. Prišli smo do oštarije, čeprav še niso bili odprti, so nam dovolili, da imamo lahko malico na njihovi terasi, zato smo še poskusili njihov Refošk in gospa nam je skuhala še kavo. Okrepčani smo se odpravili proti Hrastovljam in večino poti so nas spremljali oljčni nasadi in vinogradi. Po slabi uri hoje, pa se je izza obzidja že razkazovala  cerkev sv.Trojice, katera slovi po znameniti poslikavi »Mrtvaški ples«.

 Hitro smo izkoristili priložnost za suha oblačila in obutev in se dobre volje odpeljali proti domu. Res ne uspe vsakemu, da gre na Gorenjsko in potem hodi po Primorski, nam pa to je, mogoče pa naše ime tudi ni tako »mimo«.

 

          19.5.2021                                                                                             Nada Opravž

 

1 9
Začetek pohoda v dežju
© Nada Opravž
2 8
Proti Lačni
© Nada Opravž
3 7
Potonike
© Nada Opravž
4 7
© Nada Opravž
5 7
© Nada Opravž
6 7
Turistična kmetija v Kubedu
© Nada Opravž
7 7
Orhideja
© Nada Opravž
8 8
Cerkev sv. Trojice v Hrastovljah znana po freski "Mrtvaški ples"
© Nada Opravž