Pohod Navihancev po 3. etapi Julijane

Uredil: Polak Vera, 8 fotografij
Datum: 05.05.2021

Julijana 3. etapa -  Jesenice - Begunje na Gorenjskem

 

Z vlakom do Ljubljane in z avtobusom do Jesenic je pot minila v živahnem klepetu, potem še jutranja kavica za poživitev in že smo bili na poti ene od etap Julijane.

Spremljali smo rumene tablice, ki so nas usmerjale med ulicami skozi novejši in starejši del mesta, med travniki in pašniki, naselji in nas tako pripeljale do cilja. Dežela Gorenjska je sicer še nekoliko hladnejša od nas, vendar lepa, kajti polna je tistega spomladanskega cvetja, ki si pri nas pripravlja že  poslavlja.Med ostalim  nas je pot peljali tudi čez Kavčke, sedaj pregrajene z visokim betonskim jezom hidroelektrarne Moste. Pot se je nadaljevala skozi Žirovnico do Rodin, kjer je v bližini kar nekaj znamenitih slovenskih imen, kot Čop, Prešeren in znano območje po čebelarstvu. Zato smo si ogledali še rekonstrukcijo čebelnjaka Antona Janše, si privoščili malico in po kratkem počitku nadaljevali pot.  Ustavili smo se še pri hiši, kjer se je rodil  Fran Seleški Finžgar. Bil je zelo nadarjen in prepričan, da bo kot duhovnik lahko naredil največ dobrega. Povsod, kjer je služboval je pustil močne socialne, gospodarske in kulturne sledi.

Ustavili smo se še pri  hiši kjer se je rodil Janez Jalen. Tudi on je zapustil kot pisatelj in dramatik veliko del. Ogledali smo si lahko tudi notranjost, kamor nas je povabil njegov prijazni  pra nečak. Lepo ohranjena črna kuhinja, soba z obsežnimi njegovimi deli in krušno pečjo in pa štiblc, kjer je bila njegova pisarna, knjižnica in kotiček, kjer so nastajale njegove mojstrovine.

 Po gozdni stezici smo kar padli vsredišče naselja, ki slovi po Slavku Avseniku. Seveda pa se ne more skriti znamenita tovarna Elan, nekdaj sinonim za kakovostne smuči. Kakor naročeno, je že čakal avtobus in ker smo imeli časa dovolj smo se odpeljali v Radovljico, si ogledali staro mestno jedro, seveda na trgu malo posedeli ob ... in se odpeljali proti Ljubljani, oziroma Brežicam.

Ob debati vsega videnega nam je čas minil neverjetno hitro. Mislim, da bomo še prišli, kajti na nas  čaka še kar nekaj etap.

 

          5.5.2021                                                                                                  Nada Opravž

1 6
Oznake za pot po Julijani
© Nada Opravž
2 5
Jez HE Moste
© Nada Opravž
3 6
Čebelnjak Antona Janše
© Nada Opravž
4 6
Rojstna hiša Fran Saleški Finžgar Doslovče
© Nada Opravž
5 5
Rojstna hiša Janez Jalen Rodine
© Nada Opravž
6 4
© Nada Opravž
7 5
© Nada Opravž
8 6
© Nada Opravž