Pohod Navihancev na Kum

Uredil: Polak Vera, 7 fotografij
Datum: 27.05.2020

                                           Pohod na Kum - 1211m

 

Zaradi rahljanja omejitev za Korana virus, smo se odločili, da ga mahnemo na Kum. Seveda opremljeni z masko in razkužilo v nahrbtniku, se vkrcamo na vlak.

Še prej, ko se je vlak ustavil, nas je s svojo elegantno višino pozdravil dimnik TE Trbovlje, ki meri kar 360m in je v Sloveniji najvišja zgradba in  najvišji dimnik v Evropi. Pri cementarni smo se kar hitro podali proti križišču in po asfaltni cesti v breg, kjer je nas kmalu smerokaz obrnil proti Čebulovi dolini. Po ozki stezi smo se kar strmo vzpenjali ob pobočju in nato prišli do kmetije in po kolovozu do začetka Čebulove poti. Po travniku smo prišli še do kapelice sv. Mihaela in še malo po makedamu in po kolovozu, v senci dreves pridemo do konca čebulove doline. Izkoristimo prazno klopco za kratek oddih, požirek grenčine in še košček sladkega za energijo in se spet po ozki bolj skaloviti poti strmo vzpenjamo navzgor. Prišli smo na makedamsko pot in nad krošnjami dreves  zagledali oddajnik. Pot smo nadaljevali kar po cesti in prišli do novega asfalta, tako da smo na njem puščali sledi naših umazanih čevljev. Na vrhu nas je sprejela cerkev sv.Neže, katera je zaradi dveh zvonikov videti še večja in koča, ki je bila žal zaprta, nam je pa ponudila prijazno zaveterje za malico.

Kmalu smo setavili eno daljšo mizo, na kateri je bilo ponovno, kot v merkatorju, » kar si želiste, tu vse dobiste ». Po malici in oddihu smo pospravili in ga mahnili proti Škratovi dolini. Spuščali smo se kar strmo skozi gozd, da smo prišli na kolovoz in mimo domačije naprej po ožji poti in zakoračili v Škratovo dolino. Sprva je bila pot bolj položna, potem se pa nadaljuje v ozko in zelo strmo, po grapi, pa nam je  potoček večkrat prečkal pot. Tudi povratek je zahteval previdnost in kar nekaj km hoje, preden smo zagledali strugo Save, kjer nas je že čakala Cicka. Kmalu smo bili na drugi strani in se ob progi podali proti železniški postaji, kjer ni bilo tudi toliko časa, da se bi lahko oddahnili. Čeprav še zadihani smo si nadeli maske in se vkrcali na vlak.

 Tudi korana virus nima vedno moči, mi smo po sedmih urah hoje pohod izpeljali in se že dogovorili za naslednji izziv. Sledite Navihancem in izvedeli boste, kje se bomo potepali naslednjič.

 

          27.5.2020                                                                                                 Nada Opravž

1 13
© Nada Opravž
2 13
© Nada Opravž
3 14
© Nada Opravž
4 19
© Nada Opravž
5 15
© Nada Opravž
6 21
© Nada Opravž
7 14
© Nada Opravž